Foodtrucks zijn razend populair, je ziet ze tegenwoordig op elk festival of evenement staan. Wil jij graag zelf een restaurant of bar op wielen beginnen, dan komt er een hoop bij kijken. In dit artikel lees je met welke regels en vergunningen je te maken krijgt als foodtruck eigenaar.
Vergunningen foodtruck
Met welke vergunningen je als foodtruck eigenaar te maken krijgt, hangt af van wat je precies gaat doen. Wil je jouw maaltijden en/of drankjes op een openbare, vaste plek verkopen, dan moet je een standplaatsvergunning aanvragen. Je kunt deze vergunning bij de gemeente aanvragen. De kosten hiervan verschillen per gemeente.
Trek je liever het land door met je foodtruck door op verschillende festivals en evenementen te staan, dan gelden er andere regels. In dit geval is de organisatie verantwoordelijk voor het regelen van de evenementenvergunning. In ruil hiervoor vragen evenementenorganisaties wel een percentage van de winst van jouw verkopen. Deze bedragen kunnen uiteenlopen tussen de 15 en 25% voor kleine evenementen en tussen de 40 en 50% voor grotere festivals.
HACCP en hygiëne
Wanneer je met jouw foodtruck eten bereidt en verkoopt, krijg je te maken met de hygiënecode. De hygiënecode geeft onder meer aandacht aan HACCP. Dit is een voedselveiligheidssysteem dat in het leven is geroepen om de veiligheid van gemaakte maaltijden te waarborgen en risico’s zoveel mogelijk te voorkomen. Mogelijke risico’s zijn microbiologische, chemische en fysische gevaren, die onder andere kunnen zorgen voor voedselvergiftiging.
Als foodtruck eigenaar heb je de keuze om zelf een HACCP-plan op te stellen of een kant-en-klaar plan te volgen. Hoe dan ook, is het belangrijk dat dit plan voldoet aan alle criteria van de HACCP-systematiek. Een HACCP controle bij een extern bedrijf, kan jouw foodtruck verder helpen op het gebied van voedselveiligheid. Je kunt hier ook online een cursus voor volgen, bijvoorbeeld een haccp e-learning.
Personeel
Voordat je personeel gaat werven voor jouw foodtruck, is het belangrijk om te weten dat hier ook bepaalde regels aan gekoppeld zijn. Alleen medewerkers boven de 18 jaar mogen bijvoorbeeld zelfstandig alcohol schenken en verkopen. Daarnaast moet er altijd een leidinggevende van minimaal 21 jaar aanwezig zijn in de foodtruck. Deze leidinggevende moet in het bezit zijn van een SVH-diploma Sociale Hygiëne of een verklaring vakbekwaamheid hebben.
Plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen
Tot slot komen er vanaf juli 2023 nieuwe regels aan over plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen: deze mag je niet meer gratis weggeven. Je moet daarnaast een herbruikbaar alternatief aanbieden in je foodtruck. Vanaf 2024 worden plastic wegwerpverpakkingen geheel verboden voor directe consumptie.