Foodtruck beginnen

De online Foodtruck wegwijzer

Maak kennis met Georgische wijn

wijn

Er zijn veel bekende wijnlanden, zoals Frankrijk, Zuid-Afrika en Chili, maar Georgië is hier doorgaans geen van. Heel jammer! Georgië heeft namelijk een rijke wijngeschiedenis en heeft heerlijke wijnen te bieden. Hier zal ik je wat meer over vertellen.

Geschiedenis van Georgische wijn

De wijnbouw in Georgië is tenminste 8000 jaar terug te dateren. Hiermee is Georgië het oudste wijn-producerende land ter wereld. De volkeren goten destijds druivensap in aardewerken kruiken, genaamd Kvevri, en begroeven deze onder de grond. Hier kon het druivensap fermenteren tot wijn. Sommige kruiken bleven maar liefst 50 jaar begraven! Deze wijze van wijnbouw werd in 2013 door UNESCO toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Tot op het heden worden wijnen op deze manier geproduceerd in Georgië. Naast het consumeren van de Georgische wijn, werd het ook gebruikt in verschillende rituelen. Dit resulteert in een rijke geschiedenis. 

Perfect wijnklimaat

Dat Georgië een perfect wijnklimaat heeft is niet verassend. De weersomstandigheden in Georgië zijn (bijna) altijd goed door het gematigde klimaat. De Zwarte zee waar Georgië aan ligt zorgt voor een aanhoudend briesje dat vochtige lucht over het land blaast. De hooggebergten waarbinnen Georgië ingeklemd is zijn extreem vruchtbaar. Deze perfecte combinatie proef je terug in de rijkheid van de wijnen.

Soorten wijn

Net als in Frankrijk dragen Georgische wijnen de naam van de streek waarin ze verbouwd worden. Georgië produceert elke wijn die je maar kunt wensen, maar de populairste wijnen zijn de halfzoete varianten. Voorbeelden hiervan zijn Tvishi en Tiblisuri. Een wijnsoort die oorspronkelijk alleen in Georgië gemaakt werd is oranje wijn. Voor oranje wijn wordt een witte druif verwerkt op de manier waarop een rode druif tot rode wijn verwerkt wordt. De wijn krijgt hierdoor het volle karakter van een rode wijn, maar de frisheid van een witte wijn. 

Populariteit

Eeuwenlang hebben wij in Nederland helaas niet het genoegen gehad om te genieten van Georgische wijnen. Toen Georgië deel was van de Sovjet-Unie, werd de wijn steeds populairder en nam de waarde toe. De invloed van Rusland heeft de Georgische wijn echter niet altijd goed gedaan. In de Sovjet tijd werd een groot deel van de productie stilgelegd vanwege een anti-alcoholcampagne. In 2006 kwam er zelfs een Russisch embargo op Georgische wijnen. Sinds die tijd is de populariteit van Georgische wijnen echter wel toegenomen in West-Europa, waar je steeds meer Georgische wijnen kunt kopen.

Sta je nu te popelen om een Georgische wijn te kopen? Laat je verassen door de heerlijke sensatie van een eeuwenoude ambacht!

Bron: Drinkrituals.nl