Twentse krentenwegge is een krentenbrood dat traditioneel cadeau werd gegeven bij een geboorte, verjaardag of andere gelegenheid. Het is een heel veelzijdig brood dat gemaakt wordt in allerlei soorten en maten op traditionele wijze. Het brood kan worden besmeerd met een dikke laag roomboter, stroop of jam. Daarnaast kan er vers fruit bij worden geserveerd. In dit artikel vertellen we je meer over de Twentse krentenwegge en hoe deze wordt gemaakt.
Wat is een Twentse Krentenwegge?
Een Twentse Krentenwegge is een krentenbrood met een mix van krenten, rozijnen en soms ook sukade. Er zitten in verhouding meer krenten en rozijnen dan deeg in het brood. Twentse Krentenwegge is er in verschillende soorten en maten. Er is zelfs een Twentse krentenwegge gebakken van 3,20 meter lang en een diameter van 50 centimeter. Het is ook mogelijk om een boodschap op de krentenwegge te laten zetten zoals een felicitatie.
Geschiedenis van de Twentse Krentenwegge
Voor het begin van de twintigste eeuw kende men op het platteland nog geen gebak zoals een slagroomtaart. Wanneer je dit wilde, moest je er speciaal voor naar de stad waar je hem kon bestellen bij de bakker. Dit was niet altijd haalbaar, dus lieten mensen een krentenwegge maken door de plaatselijke bakker.
De krentenwegge werd gegeven bij een geboorte, verjaardag of jubileum bij wijze van cadeau.
Twentse krentenwegge als cadeau
Wanneer er in de buurt een baby geboren was, gaven de buren een krentenwegge aan de ouders. Deze diende ook als traktatie voor de kraamvisite. Krentenwegge was ook goed voor het aansterken van de moeder die haar baby borstvoeding gaf. Omdat moedermelk weinig ijzer bevat, gaven de buurvrouwen Twentse krentenwegge aan de moeder zodat haar ijzergehalte op peil gehouden werd.
Het geheim achter de Twentse Krentenwegge
Hoewel Twentse Krentenwegge veel op een gewoon krentenbrood lijkt, zijn er toch wel verschillen. Allereerst bevat de Twentse krentenwegge meer krenten, rozijnen en eventueel sukade in verhouding tot het deeg. Het deeg zelf is in principe niet zo moeilijk te maken, maar het geheim zit hem in het bakproces.
Het mengsel van deeg, krenten, rozijnen en sukade wordt allereerst in een rechthoekige bak gedaan. Op deze bak zit geen deksel. Daarna wordt de krentenwegge anderhalf uur gebakken in een oven waarvan de temperatuur steeds verder daalt. Dit wordt bakken in een aflopende of afliggende oven genoemd. Alleen op die manier krijg je de specifieke smaak van een Twentse krentenwegge.